Türkiye’de ortalama vadenin 1-3 ay olduğu kabul edilen mevduat faiz oranları yüzde 45’e çıkınca dikkat çekti ancak düşüş başladı. Uzmanlar ‘yeniden yükselişe geçebilir’ derken, kredi faiz oranlarındaki seyir de dikkat çekiyor.
KKM’den çıkış hedeflerine ulaşmak için mevduat faizlerini artıran bankalar, işi geri vitese taktı ve durmuyor.
Toplam mevduatta faiz oranları düştü ve faizler düşük kaldı. 13 Ekim haftasında yüzde 37,90 olan faiz oranları tüm vadelerde yüzde 37,45’e geriledi.
KKM’nin dövize endeksli olduğu dikkate alındığında mevduattaki dolarizasyonun payı yüzde 63,3’e gerileyerek ağustos ayının son haftasından bu yana istikrarlı bir düşüş gösteriyor. En yüksek fiyat ise yüzde 72,8 ile 10 Haziran 2023’te görüldü.
BDDK tarafından yayımlanan bankacılık sektörü verilerine göre, bankacılık sektöründe krediler eylül ayı sonunda 2022 sonuna göre yüzde 41,3 oranında artarken, aktif toplam ise yüzde 47,1 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde bankacılık bölümünün net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,5 arttı.
Öte yandan piyasalarda faiz oranları yükselişte.
Gerçek kişilerin TL mevduat payının yüzde 2,5’ten yüzde 3,5’e çıkarılmasıyla birlikte, tüm bunların TL mevduat faizlerinin düşmesinin yanı sıra kredi ve tahvil faizlerinde de artışa yol açması bekleniyor.
2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 34,46, 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 31,85, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 28,23 olurken, bakanlık kaynakları yabancıların da tahvil alımına yöneldiğine işaret ediyor .
Ticari kredi faiz oranları yüzde 50’ye yaklaşırken, ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 60’ın üzerine çıktı. Banka bilançolarında TL mevduat artış hedeflerinin yükseltildiği vurgulanırken, TL mevduat faiz oranlarının yeniden artması bekleniyor.
70 bin liranın üzerindeki tüketici kredilerinde faiz üst sınırı devam ederken, kredi büyümesine yönelik kısıtlamaların da devam ettiği görüldü.